To menn i stillas

Brukerkurs for stillas – krav til deg som jobber i stillas

Arbeid i høyden skal alltid være trygt. Derfor er det krav om at du får nødvendig opplæring i bruk av stillas før du skal utføre en jobb.

Varigheten på brukerkurset er 1-3 timer, avhengig av deltakernes erfaring og kompetanse.

Hvem kan gi opplæring?

Det er arbeidsgiveren din som har ansvar for å legge til rette for at du får opplæring før du skal utføre arbeid i høyden. Opplæring skal gis av noen som har fullført stillaskurs, for eksempel noen internt i bedriften. 

Den som lærer deg opp må ha kursbevis fra stillaskurs som dekker relevant høyde for ditt bruk (eller høyere). Stillaskursene finnes nemlig i tre moduler og er mer omfattende jo høyere stillaset er. 

Dette skal du lære

Når du har fått opplæring er du klar for å jobbe i høyden på forsvarlig vis. Under ser du eksempler på hva du må vite før du kan klatre opp og jobbe.

  • Risikovurdering: Må vi iverksette ekstra sikkerhetstiltak eller er det trygt å jobbe?
  • Vurdere værforhold: Påvirker vinden sikkerheten? Er underlaget glatt?
  • Vurdere hvilken type bruk stillaset er godkjent for: Gjenkjenne belastningsklasse, kunne finne produktsertifikat osv. av merkingen på stillaset.

Opplæringen skal gis i henhold til «Forskrift om utførelse av arbeid» nr. 1357, § 17-5.

Dersom du skal ha ansvar for å sette opp, kvalitetssikre og godkjenne stillaser, og i tillegg være godkjent for å lære opp andre i bruk av stillaset, må du bestå et stillaskurs med teoretisk og praktisk del. Ta kontakt med Alutec for tips til kursarrangører!


Relaterte artikler

Frank Arne Leiros i Jamax-stillaset. Foto:

Det største verktøyet: Stillaset som bygger opp håndverkere

Foto: Kim Andre DuedahlProdusert av Schibsted Partnerstudio. – Jeg er veldig glad i yrket mitt. Det er ikke bare en jobb, det er også hobbyen min. Den dyktige tømreren fra Arendal har hele tiden visst at dette er veien å gå. Da andre barn brukte penger på godteri, sparte unge Leiros lommepengene og kjøpte spiker.…
fest stillas til vegg

Hvordan feste stillas til vegg?

Forankring av stillas til vegg er meget viktig for at du skal kunne jobbe trygt, stabilt og effektivt i stillaset. Alle fasadestillas, uavhengig av type, skal forankres til en vegg. Dersom du ikke fester stillaset skikkelig kan vær, vind og bevegelse i stillaset føre til at det faller ned.
Enkel montering av Jamax stillas

Hvordan sette opp stillas selv?

Dette må du tenke på før du setter i gang Er underlaget stabilt? Sjekk om underlaget der stillaset skal stå er stabilt og fast nok. For å lage til et jevnere og mer stabilt underlag anbefaler vi deg å bruke en plate eller planke til å feste de stillbare føttene på. Dersom stillaset skal monteres…
robot som produserer deler av stillas fra kuka/canpro

Alutec satser på robotisering: – Fremtidsrettet og positivt

På fabrikken til Alutec på Os utenfor Bergen er det per desember 2021 fire roboter i fullt arbeid som medvirker til stillasproduksjonen.  En av disse er den spesiallagde roboten fra det bergensbaserte automatiseringsselskapet Canpro. Den effektive roboten er en multimaskin som lager 1-metere og 2-metere til stillasrammer, og i tillegg sveiser alum. kroker i stillasvanger, …