Kim med fallsele i stillas

Det du trenger å vite om fallsikring i stillas

Se når du trenger å bruke personlig fallsikringsutstyr, hvilket utstyr du trenger, hvilke forutsetninger du må ha for å bruke det og hvordan det fungerer!

Når trenger du personlig fallsikringsutstyr?

Alle som jobber i høyden skal være sikret mot fall. Du skal bruke personlig fallsikringsutstyr når du monterer og demonterer stillas. Når stillaset er ferdig montert, er det din personlige sikkerhet mot fall. Stillas er en kollektiv fallsikring som beskytter deg og kollegene dine.

Arbeidsgiveren din er ansvarlig for at du har personlig verneutstyr tilgjengelig. Du må gjennomføre et grunnleggende kurs i bruk av utstyret. Bestått fallsikringskurs er alltid gyldig. Den som setter opp, kontrollerer og demonterer stillas må også ha avlagt stillaskurs.

Les mer om sikkerhet ved arbeid i høyden hos Arbeidstilsynet.

Hva slags fallsikringsutstyr trenger du?

Du får alt utstyret du trenger i fallsikringspakken som kan bestilles i nettbutikken. Utstyret er spesialutviklet for deg som setter opp og tar ned stillaser, men kan også fungere fint om du jobber i lift.

Fallsikringspakken inneholder

  • Fallsikringssele
  • Fallsikringsblokk med 2 meter line
  • Antitraume-fotløkke
  • Sekk til å oppbevare alt i

Bruk gjerne trappetårn til stillaset for å sikre adkomsten samt forenkle frakt av verktøy opp og ned.

Hvordan fungerer utstyret?

Fallsikringsselen skal du ha på deg og fallsikringsblokken festes til en løkke på ryggen. Den andre enden av blokken, eller trådsnellen om du vil, skal du feste på et anbefalt forankringspunkt på stillaset. Anbefalte forankringspunkter finner du i brukerveiledningen.

Tauet i blokken er 2 meter langt, slik at du ikke skal falle langt om uhellet er ute. For å ivareta sikkerheten best mulig skal man ikke bruke blokk med lengre tau. Tauet låses ved rykk, på samme måte som et setebelte.

Om du er uheldig og blir hengende en stund etter et fall, vil stroppene på selen kunne stramme, da spesielt i lysken. Du får avlasting ved å plassere foten i fotløkken som følger med selen i en lett tilgjengelig pose.


Jevnlig kontroll av fallsikringsutstyr

Fallsikringsutstyret må kontrolleres minimum hver 12. måned

— Når du kjøper seler og blokker, registrerer vi serienummeret hos leverandøren. Da vil du få e-post når det nærmer seg tid for kontroll av fallsikringsutstyret, forklarer Bjarte Bergtun, selger hos Alutec.


Her kan du kjøpe fallsikringspakken til Alutec. Har du spørsmål om stillaser eller sikkerhet, kan du kontakte oss her.

Knut-Jarle Aspenes

Selger stillas

M: 48 89 89 40
knut-jarle@alutec.no


Relaterte artikler

Jamax rullestillas påføres sideveis belastning under testing for SINTEF-sertifisering. Nærbilde

Jamax rullestillas er SINTEF-sertifisert – som eneste i Norge

Omfattende testing – I mars 2021 ble Jamax rullestillas SINTEF-sertifisert. Rullestillaset har vært gjennom omfattende testing siden oktober og nå har vi sertifikatet som bevis på at vi tar sikkerheten på alvor og følger gjeldende regelverk, forteller Bjarte Bergtun, selger hos Alutec. Jamax rullestillas er sertifisert i samsvar med kravene i Produsentforskriftens §§ 4-1 til…

Sikkerhet i høyden: Trygghet på alle nivå

Et nytt hus er i ferd med å reise seg. Men det første som kommer på plass er stillaset. Uten dette blir ingenting gjort. For når tømrerne i Aamodt Bygg skal opp i høyden, er verktøyet mer enn halve jobben. På et nytt boligområde nord for Søgne, omkranser et Jamax stillas det som skal bli…

Sta og stolte over å kunne beholde arbeidsplasser i Norge

Bevisste på å holde Jamax norsk – Vi er sta og stolte av å kunne beholde arbeidsplasser i Norge. Vi produserer det aller meste her på Os og er bevisste på å holde Jamax norsk. Det føles viktig for oss å være uavhengige og å ha kontroll over hele verdikjeden. Det gjør oss mindre sårbare,…
Jamax stillashenger utenfor kontoret

Stillas på stell

Et stillas er ingen fast installasjon. Hele poenget er at det skal kunne flyttes dit det til enhver tid trengs, men det blir alltid opphold og mellomlagring. Som regel har ikke stillaset en dedikert plass, verken på hengeren eller på lageret, men blir i stedet liggende i veien uansett hvor det plasseres. Det problemet har…