Kim med fallsele i stillas

Det du trenger å vite om fallsikring i stillas

Se når du trenger å bruke personlig fallsikringsutstyr, hvilket utstyr du trenger, hvilke forutsetninger du må ha for å bruke det og hvordan det fungerer!

Når trenger du personlig fallsikringsutstyr?

Alle som jobber i høyden skal være sikret mot fall. Du skal bruke personlig fallsikringsutstyr når du monterer og demonterer stillas. Når stillaset er ferdig montert, er det din personlige sikkerhet mot fall. Stillas er en kollektiv fallsikring som beskytter deg og kollegene dine.

Arbeidsgiveren din er ansvarlig for at du har personlig verneutstyr tilgjengelig. Du må gjennomføre et grunnleggende kurs i bruk av utstyret. Bestått fallsikringskurs er alltid gyldig. Den som setter opp, kontrollerer og demonterer stillas må også ha avlagt stillaskurs.

Les mer om sikkerhet ved arbeid i høyden hos Arbeidstilsynet.

Hva slags fallsikringsutstyr trenger du?

Du får alt utstyret du trenger i fallsikringspakken som kan bestilles i nettbutikken. Utstyret er spesialutviklet for deg som setter opp og tar ned stillaser, men kan også fungere fint om du jobber i lift.

Fallsikringspakken inneholder

  • Fallsikringssele
  • Fallsikringsblokk med 2 meter line
  • Antitraume-fotløkke
  • Sekk til å oppbevare alt i

Bruk gjerne trappetårn til stillaset for å sikre adkomsten samt forenkle frakt av verktøy opp og ned.

Hvordan fungerer utstyret?

Fallsikringsselen skal du ha på deg og fallsikringsblokken festes til en løkke på ryggen. Den andre enden av blokken, eller trådsnellen om du vil, skal du feste på et anbefalt forankringspunkt på stillaset. Anbefalte forankringspunkter finner du i brukerveiledningen.

Tauet i blokken er 2 meter langt, slik at du ikke skal falle langt om uhellet er ute. For å ivareta sikkerheten best mulig skal man ikke bruke blokk med lengre tau. Tauet låses ved rykk, på samme måte som et setebelte.

Om du er uheldig og blir hengende en stund etter et fall, vil stroppene på selen kunne stramme, da spesielt i lysken. Du får avlasting ved å plassere foten i fotløkken som følger med selen i en lett tilgjengelig pose.


Jevnlig kontroll av fallsikringsutstyr

Fallsikringsutstyret må kontrolleres minimum hver 12. måned

— Når du kjøper seler og blokker, registrerer vi serienummeret hos leverandøren. Da vil du få e-post når det nærmer seg tid for kontroll av fallsikringsutstyret, forklarer Bjarte Bergtun, selger hos Alutec.


Her kan du kjøpe fallsikringspakken til Alutec. Har du spørsmål om stillaser eller sikkerhet, kan du kontakte oss her.

Knut-Jarle Aspenes

Selger stillas

M: 48 89 89 40
knut-jarle@alutec.no


Relaterte artikler

Enkel montering av Jamax stillas

Hvordan sette opp stillas selv

Dette må du tenke på før du setter i gang Er underlaget stabilt? Sjekk om underlaget der stillaset skal stå er stabilt og fast nok. For å lage til et jevnere og mer stabilt underlag anbefaler vi deg å bruke en plate eller planke til å feste de stillbare føttene på. Dersom stillaset skal monteres…
robot som produserer deler av stillas fra kuka/canpro

Alutec satser på robotisering: – Fremtidsrettet og positivt

På fabrikken til Alutec på Os utenfor Bergen er det per desember 2021 fire roboter i fullt arbeid som medvirker til stillasproduksjonen.  En av disse er den spesiallagde roboten fra det bergensbaserte automatiseringsselskapet Canpro. Den effektive roboten er en multimaskin som lager 1-metere og 2-metere til stillasrammer, og i tillegg sveiser alum. kroker i stillasvanger, …
Bildet viser en gangbar utrigger med hengsle tilpasset fenderstokk.

Trygge utriggere tilpasset alle typer flytebrygger

Lurer du på hvilken utrigger du skal velge til bryggeanlegget eller landstedsbryggen? Her får du svar på hvorfor en utrigger fra Jamax er et glimrende valg uansett hvilket behov du har. De gangbare utriggerne fra Jamax er laget i galvanisert stål av ypperste kvalitet. Hengslene kan tilpasses de aller fleste flytebrygger både i privat- og…
Bildet viser en montør fra Böcker i Tyskland på Hardangerbroen hvor han har utført arbeid for Alutec.

Alutec har ferdigstilt to servicelifter på Hardangerbroen – 126 meter over havet!

I midten av september fullførte Alutec prosjektet med å fornye og bygge om to etasjer i de to tårnene Vallavik og Bu på Hardangerbroen. Prosjektet innebar å omprogrammere to servicelifter fra Böcker som står permanent i tårnene som ruver cirka 200 meter over den spektakulære Hardangerfjorden. – Alutec leverte alt av deler som må til for…