Kim med fallsele i stillas

Det du trenger å vite om fallsikring i stillas

Se når du trenger å bruke personlig fallsikringsutstyr, hvilket utstyr du trenger, hvilke forutsetninger du må ha for å bruke det og hvordan det fungerer!

Når trenger du personlig fallsikringsutstyr?

Alle som jobber i høyden skal være sikret mot fall. Du skal bruke personlig fallsikringsutstyr når du monterer og demonterer stillas. Når stillaset er ferdig montert, er det din personlige sikkerhet mot fall. Stillas er en kollektiv fallsikring som beskytter deg og kollegene dine.

Arbeidsgiveren din er ansvarlig for at du har personlig verneutstyr tilgjengelig. Du må gjennomføre et grunnleggende kurs i bruk av utstyret. Bestått fallsikringskurs er alltid gyldig. Den som setter opp, kontrollerer og demonterer stillas må også ha avlagt stillaskurs.

Les mer om sikkerhet ved arbeid i høyden hos Arbeidstilsynet.

Hva slags fallsikringsutstyr trenger du?

Du får alt utstyret du trenger i fallsikringspakken som kan bestilles i nettbutikken. Utstyret er spesialutviklet for deg som setter opp og tar ned stillaser, men kan også fungere fint om du jobber i lift.

Fallsikringspakken inneholder

  • Fallsikringssele
  • Fallsikringsblokk med 2 meter line
  • Antitraume-fotløkke
  • Sekk til å oppbevare alt i

Bruk gjerne trappetårn til stillaset for å sikre adkomsten samt forenkle frakt av verktøy opp og ned.

Hvordan fungerer utstyret?

Fallsikringsselen skal du ha på deg og fallsikringsblokken festes til en løkke på ryggen. Den andre enden av blokken, eller trådsnellen om du vil, skal du feste på et anbefalt forankringspunkt på stillaset. Anbefalte forankringspunkter finner du i brukerveiledningen.

Tauet i blokken er 2 meter langt, slik at du ikke skal falle langt om uhellet er ute. For å ivareta sikkerheten best mulig skal man ikke bruke blokk med lengre tau. Tauet låses ved rykk, på samme måte som et setebelte.

Om du er uheldig og blir hengende en stund etter et fall, vil stroppene på selen kunne stramme, da spesielt i lysken. Du får avlasting ved å plassere foten i fotløkken som følger med selen i en lett tilgjengelig pose.


Jevnlig kontroll av fallsikringsutstyr

Fallsikringsutstyret må kontrolleres minimum hver 12. måned

— Når du kjøper seler og blokker, registrerer vi serienummeret hos leverandøren. Da vil du få e-post når det nærmer seg tid for kontroll av fallsikringsutstyret, forklarer Bjarte Bergtun, selger hos Alutec.


Her kan du kjøpe fallsikringspakken til Alutec. Har du spørsmål om stillaser eller sikkerhet, kan du kontakte oss her.

Knut-Jarle Aspenes

Selger stillas

M: 48 89 89 40
knut-jarle@alutec.no


Relaterte artikler

Jamax påbyggingspakke 1-2 for stillas

Utvid stillaset med påbyggingspakker

Har du en Jamax Huspakke som akkurat kommer litt kort til? Skulle du hatt en litt større pakke for å arbeide bredere eller høyere? Da kan du gå til innkjøp av en påbyggingspakke.
Deler av Jamax landbrukspakke er satt opp foran et fjøs under konstruksjon.

Landbrukspakke fra Jamax: – Noe så vakkert som et pent stillas!

Med tre gårder på Jevnaker har Knut Stormdal nok vedlikehold å ta seg av. Etter 20 år med sporadisk leie av stillas, gikk han til innkjøp av en solid og fleksibel landbrukspakke fra Jamax. Nå kan han lete frem den pene stillaspakken når behovet melder seg, og det er ikke rent sjeldent!
Jamax stillas med trappetårn foran, blå himmel og utsikt i bakgrunnen.

Byggmester Aarvik: En enklere hverdag med trappetårn

Arbeider du i stillas? Da har du gjerne erfaring med å frakte materiale, utstyr og deg selv opp og ned gjennom stigelukene. Tilkomst via stigeluke fungerte godt for Byggmester Aarvik i mange år, men en mandagsmorgen fant de en løsning som kunne spare dem for tid og hardt arbeid.
To arbeidere i et Jamax stillas

Når og hvorfor bør bedriften lease stillas?

Leasing av stillas blir mer og mer vanlig, og det med god grunn. Forutsigbarhet, skattefordeler og bedre likviditet er noen av fordelene, samtidig som du har full bruksrett til stillaset.