Kim med fallsele i stillas

Det du trenger å vite om fallsikring i stillas

Se når du trenger å bruke personlig fallsikringsutstyr, hvilket utstyr du trenger, hvilke forutsetninger du må ha for å bruke det og hvordan det fungerer!

Når trenger du personlig fallsikringsutstyr?

Alle som jobber i høyden skal være sikret mot fall. Du skal bruke personlig fallsikringsutstyr når du monterer og demonterer stillas. Når stillaset er ferdig montert, er det din personlige sikkerhet mot fall. Stillas er en kollektiv fallsikring som beskytter deg og kollegene dine.

Arbeidsgiveren din er ansvarlig for at du har personlig verneutstyr tilgjengelig. Du må gjennomføre et grunnleggende kurs i bruk av utstyret. Bestått fallsikringskurs er alltid gyldig. Den som setter opp, kontrollerer og demonterer stillas må også ha avlagt stillaskurs.

Les mer om sikkerhet ved arbeid i høyden hos Arbeidstilsynet.

Hva slags fallsikringsutstyr trenger du?

Du får alt utstyret du trenger i fallsikringspakken som kan bestilles i nettbutikken. Utstyret er spesialutviklet for deg som setter opp og tar ned stillaser, men kan også fungere fint om du jobber i lift.

Fallsikringspakken inneholder

  • Fallsikringssele
  • Fallsikringsblokk med 2 meter line
  • Antitraume-fotløkke
  • Sekk til å oppbevare alt i

Bruk gjerne trappetårn til stillaset for å sikre adkomsten samt forenkle frakt av verktøy opp og ned.

Hvordan fungerer utstyret?

Fallsikringsselen skal du ha på deg og fallsikringsblokken festes til en løkke på ryggen. Den andre enden av blokken, eller trådsnellen om du vil, skal du feste på et anbefalt forankringspunkt på stillaset. Anbefalte forankringspunkter finner du i brukerveiledningen.

Tauet i blokken er 2 meter langt, slik at du ikke skal falle langt om uhellet er ute. For å ivareta sikkerheten best mulig skal man ikke bruke blokk med lengre tau. Tauet låses ved rykk, på samme måte som et setebelte.

Om du er uheldig og blir hengende en stund etter et fall, vil stroppene på selen kunne stramme, da spesielt i lysken. Du får avlasting ved å plassere foten i fotløkken som følger med selen i en lett tilgjengelig pose.


Jevnlig kontroll av fallsikringsutstyr

Fallsikringsutstyret må kontrolleres minimum hver 12. måned

— Når du kjøper seler og blokker, registrerer vi serienummeret hos leverandøren. Da vil du få e-post når det nærmer seg tid for kontroll av fallsikringsutstyret, forklarer Bjarte Bergtun, selger hos Alutec.


Her kan du kjøpe fallsikringspakken til Alutec. Har du spørsmål om stillaser eller sikkerhet, kan du kontakte oss her.

Knut-Jarle Aspenes

Selger stillas

M: 48 89 89 40
knut-jarle@alutec.no


Relaterte artikler

Magnus Stokke, BAS i Thunestvedt AS foran firmabilen,

Raskt, enkelt og smidig med toplift for solcellepanel

– Nå ser vi at alle andre løsninger er tungvinte Magnus Myrene Stokke, BAS i Thunestvedt, er en av dem som har tatt i bruk den nye Jamax Böcker topliften. I dag arbeider de med å montere solcellepanel på System Trafikks bilverksted og logistikksentral på Osterøy.  Topliften har vært i bruk i et par uker…

Vedlikehold av stillas

Jamax stillas er bygd i robuste deler av aluminium og varmgalvanisert stål. Med godt vedlikehold kan du trygt benytte stillaset i tiår etter tiår. Slik vedlikeholder du stillaset ditt best mulig!