Enkel montering av Jamax stillas

Hvordan sette opp stillas selv?

Har du gått til anskaffelse av et stillas og er klar for montering? Da har vi noen tips til deg på veien. Det er best å være to om det, men et Jamax stillas kan du også sette opp helt alene.

Dette må du tenke på før du setter i gang

Er underlaget stabilt?

Sjekk om underlaget der stillaset skal stå er stabilt og fast nok. For å lage til et jevnere og mer stabilt underlag anbefaler vi deg å bruke en plate eller planke til å feste de stillbare føttene på. Dersom stillaset skal monteres i en skråning, så løser du det med de justerbare føttene, eventuelt med ekstra rammer. Les mer om hvordan du monterer stillas i skråning her

Hvor mye stillas trenger du?

Hvor høy og bred er fasaden? Hvor mange etasjer og seksjoner stillas trenger du? 

Det viktigste er å ha nok stillas i høyden. Dersom du ikke har behov for å dekke hele fasaden med stillas på én gang, kan du alltids flytte stillaset bortover etterhvert som du jobber deg ferdig med en seksjon. Her finner du tips til hvordan du kan beregne riktig mengde stillas!

Plassering av veggfester

Får du plassert veggfestene i fasaden i tråd med anbefalingene?
Som hovedregel bør det være et forankringspunkt/veggfeste per 10. m2 stillasareal. Dersom du skal sette opp udekket stillas skal ikke avstanden mellom veggfestene overskride 4 m i høyden. 

Les våre tips forankring av stillas til vegg her, eller se brukerveiledningen for en mer detaljert beskrivelse.

Er det noe i veien for stillaset?

Er det noe på fasaden som stikker ut og vil komme i veien for stillaset? I så fall må du ta med dette i planleggingen før du starter monteringen. Dersom noe er i veien kan du ofte løse det ved å tenke gjennom avstanden mellom stillas og vegg eller tilpasse stillaset ved bruk av knekter.

Har du nødvendig utstyr?

Det meste av nødvendig utstyr til montering av Jamax stillas følger med i selve stillaspakken. Fra egen verktøykasse er det hovedsakelig behov for et vater for å kontrollere at stillaset blir bent og pent satt opp. Sist, men ikke minst, anbefaler vi deg å benytte fallsikringsutstyr. 

Sikkerhet først

Personlig fallsikringsutstyr bør benyttes ved montering og demontering av stillas. Dette er kun pålagt for proffbrukere, men anbefales også for privatbrukere. Les mer om fallsikring i stillas her.

Dersom du monterer eller bruker stillas som arbeidstaker er du pålagt å ta brukerkurs og/eller stillaskurs. De som er ansvarlige for montering av stillas skal ha stillaskurs, mens de som kun bruker stillaset trenger kun et brukerkurs. Hvordan du benytter fallsikringsutstyr ved montering av stillas kan du lese mer om i brukerveiledningen.

Har du kontroll på punktene over? Da er du klar til å starte monteringen av stillaset! 

Slik monterer du stillas

Under beskriver vi i grove trekk hvordan du kan montere ditt Jamax stillas, og hva du bør være ekstra oppmerksom på underveis.

Montering av første nivå

 • Plasser ut de stillbare føttene og høydejuster dem etter behov. Rammene monteres på to og to føtter. 
 • Fest rekkverkene til rammene ved å tre rekkverkskrokene ned i løkkene på rammene. Husk å låse rekkverkene ved å sette låsehaker i begge ender av rekkverkene i låst posisjon. 
 • Når alle rammer og rekkverk er montert på første nivå, må du kontrollere at rekkverkene er i vater i lengderetningen og at rammene er i lodd i forhold til fasade og lengderetning. Juster eventuelt rammene og føttene. Avvik er viktig å unngå på første nivå, siden en feil her vil utvikle seg oppover i høyden.
 • Forankre stillaset til fasaden med veggfester. Veggfestene skal plasseres på nivå med øverste del av rammen, så tett oppunder plattformen som mulig. 
 • Finn frem plattformene og hekt krokprofilene på kortsidene av plattformen opp i u-profilene på toppen av rammene. Gjenta på alle plattformene, og sikre at de ligger trygt oppi u-profilene. 
 • Husk å montere en plattform med luke og stige for enkel tilgang til neste nivå. 

Montering av mellomnivåer

 • Nå er du klar for neste nivå. Monter fortløpende alle rammer, rekkverk og til slutt plattformer på neste nivå. 
 • Fotlister skal hindre deg i å tråkke utenfor stillaset og hindre at verktøy og utstyr ramler utfor. Montér fotlister mellom alle rammene. 
 • Montér enderekkverk og endefotlister i hver ende. Disse skal monteres på alle nivåer over to meter over bakken som en ekstra sikkerhet.
 • Husk å holde luke og stige på plattformene lukket og låst til enhver tid. Disse skal kun åpnes når du passerer til og frå nivåene.

Montering av øverste nivå

 • På siste nivå monterer du rammene og toppstøttene. Disse fungerer som låsing på hvert nivå, slik at plattformene ikke kan vippe eller løsne, og er derfor svært viktige.

Du har nå montert et Jamax stillas og kan gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen! 
For ytterligere og mer detaljert informasjon om montering av Jamax stillas anbefaler vi deg å lese brukerveiledningen.