Said maler hus i stillas

Hvor mye stillas trenger jeg til huset mitt?

Det første du bør spørre deg selv er hvor høyt du trenger å nå på det høyeste. Med mindre du skal dekke hele fasaden på en gang, kan du alltids flytte stillaset bortover eller bygge om stillaset, og på den måten få dekket resten av fasaden. Få tips til beregning av stillas!

Hvor høyt trenger jeg å nå?

Mål alltid høyden på huset helt opp til mønet, der hvor huset ditt er høyest. Bruk gjerne en lasermåler for å finne høyden.

Når du vet høyden, vet du hvor høyt du må bygge stillaset. Lengderetningen er ikke like nøye, for du kan kan alltids flytte eller bygge om stillaset etter hvert som du blir ferdig med en del av fasaden. Lengden kan du bygge fra 3, 6 eller 9 meter og så videre.

Høyde på stillasene

  • 1 etasje gir 3,5 m høyde. Du når opp inntil 5 m.
  • 2 etasjer gir 5,5 m høyde. Du når opp inntil 7 m.
  • 3 etasjer gir 7,5  m høyde. Du når opp inntil 9 m.

Hvilken stillaspakke trenger jeg?

Som regel dekker stillaspakkene Huspakke 1, Huspakke 2 eller Huspakke 3 det du trenger av stillas. Huspakke 2 er den mest populære stillaspakken. Under ser du tre måter du kan bygge denne på.

Eksempel med Huspakke 2:

  • 3 meter lang og 3 etasjer høy
  • 6 meter lang og 2 etasjer høy
  • 9 meter lang og 1 etasje høy

Hva gjør jeg hvis jeg har skrånende terreng?

Kan jeg justere beina?
Beina er stillbare, det vil si at vingemutterne på beina kan justeres opp og ned 75 centimeter. Still inn høyden på vingemutterne slik at rammene som skal tres oppå og hvile på disse, får riktig høyde og er i lodd. Deretter monterer du på rekkverk og plattformer. Etterjuster vingemutterne dersom nødvendig. Husk å sjekke underveis i monteringen at stillaset er i vater og i lodd.

Er skråningen større enn 75 centimeter?
Dersom du ikke får utjevnet høydeforskjellen ved å justere beina, kan du be om å få med ekstra rammer til stillaset ditt, f.eks. rammer på 1 meter. Sett opp stillaset slik at du har høyere ramme i bunnen av bakken enn på toppen. Du kan også be om å få med rammer på 2 meter med ekstra løkker, slik at du får satt på rekkverk mellom rammer med ulik høyde.

Usikker på høydeforskjellen?
Ta kontakt med oss og vi finner ut av det sammen med deg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jamax stillas montert mot hus i skrått terreng. Illustrasjon.
Jamax stillas montert mot hus i skrått terreng.

Hva gjør jeg hvis noe stikker ut fra fasaden?

Det er ikke ett svar på hva du skal gjøre hvis du har uregelmessigheter i fasaden. Noen ganger er det enkelt å bygge seg ut og rundt fasaden, mens andre ganger trenger du mer utstyr.

Vi kan stort sett gjøre tilpasninger i stillaspakkene, så ta kontakt og spør om råd!

Hvordan fester jeg stillaset?

Det følger med veggfester, øyebolter og klemmer for å forankre stillaset. Du forborer hull i veggen, før du skrur inn øyeboltene. Mange lar øyeboltene stå igjen i veggen etter at stillaset er tatt ned, og maler over dem.

Skal du feste stillaset i mur eller betong, må du forbore hull og sette inn murplugger før du setter inn øyeboltene. Du får kjøpt murplugger billig hos en byggevareforretning. Spør etter riktig type.

Har du spørsmål om stillas eller trenger du hjelp med beregning av hvor mye stillas du trenger? Ikke nøl med å kontakte oss!