Magnus Stokke, BAS i Thunestvedt AS foran firmabilen,

Raskt, enkelt og smidig med toplift for solcellepanel

Solcellepanel har tatt av for fullt i Norge, og de ansatte i Magnus M. Thunestvedt skor seg for å kunne ta imot den økte etterspørselen. For å effektivisere arbeidsdagen har de nylig gått til innkjøp av Jamax Böcker toplift – det har gitt dem enkel, smidig og rask frakt av solcellepanel fra bakke til tak.

– Nå ser vi at alle andre løsninger er tungvinte

Magnus Myrene Stokke, BAS i Thunestvedt, er en av dem som har tatt i bruk den nye Jamax Böcker topliften. I dag arbeider de med å montere solcellepanel på System Trafikks bilverksted og logistikksentral på Osterøy. 

Topliften har vært i bruk i et par uker og gjengen i Thunestvedt ser allerede mange fordeler.

– Det er raskt, smidig og enkelt. 

Topliften har en helt egen solcelleplatform. Den er tilpasset slik at solcellepanelene sitter trygt og ikke får skader under turen opp til taket. 

De ansatte i Thunestvedt sparer seg for mye tungt fysisk arbeid når de kan lempe på et og et solcellepanel, fremfor å bruke kran, lift eller bære materiale og utstyr opp til taket via stillaset. 

– Nå ser vi at alle andre løsninger er tungvinte, legger Magnus til. 

Solcellepanel er ankommet taket med toplift. Ansatt løfter solcellepanelet av solcelleplatformen.
ANKOMST: Solcellepanelet har ankommet taket, og er klar for å plasseres og monteres.

Sparer inn topliften etter 3-5 jobber

– Før vi skaffet oss toplift brukte vi kran for å laste hele paller med solcellepanel opp på taket. Dette krevde at taket var flatt, eller i det minste at det fantes et flatt parti. 

Det var under arbeid på et delvis skråtak de innså at denne løsningen ikke var bærekraftig i lengden. 

På flate tak er det greit å bruke kran for å frakte opp paller med solcellepanel. I noen tilfeller tilbyr leverandøren av panelene kran og lasting i leveransen. Andre ganger må de bestille kran for å laste opp solcellepanelene for en ekstra kostnad. 

– Da vi regnet på det, fant vi ut at vi sparer inn kostnaden av topliften etter 3-5 jobber. 

I tillegg til den klare økonomiske fordelen, mener Magnus at dette er den ergonomisk beste måten å frakte solcellepanelene på. 

De sparer seg også for arbeidet med å frakte paller og annen emballasje ned igjen fra taket. Med topliften frakter de kun opp solcellepanelene, og de skal stort sett være igjen på taket!

Les også: Trygg og effektiv frakt av materialer med vår populære stigeheis

En stigeheis som er enkel i bruk

Topliften er plassert på bakken, et par meter fra bygget. Stigen går skrått opp langs veggen, før den knekker innover taket i ønsket vinkel. Plattformen som beveger seg opp og ned på topliften er spesialdesignet til solcellepanel.

På bakken står Magnus og klargjør panelene for avgang. 

Han løfter solcellepanelet over i plattformen og skyver stålstangen med beskyttelsesgummi helt inntil solcellepanelet. Slik står det trygt og unngår riper eller skader under den korte reisen til taket. 

Da er det klart for avgang og Magnus sender panelet oppover med den tilkoblede kontrollen. 

På taket venter Eivind som ønsker solcellepanelet velkommen opp, løfter det av og plasserer det der det skal bo. Arbeiderne på taket fortsetter arbeidet med å montere ett og ett solcellepanel. 

Solcelleplatformen sendes så ned igjen og neste solcellepanel klargjøres for take-off. 

Solcellenpanel fraktes fra bakke til tak med Jamax Böcker toplift med tilpasset solcelleplatform.
TAKEOFF: Solcellepanelet fraktes trygt og raskt fra bakke til tak. 

Montering unnagjort før lunsj

Med to mann og fire hender er topliften ferdig montert og klar til bruk før lunsj den første arbeidsdagen. 

Topliften består av stiger med lengder på 1 eller 2 meter. Thunestvedt har valgt stiger på to meter og kobler sammen to stykker for at den skal rekke til taket. Den siste stigen monteres i ønsket vinkel innover skråtaket. 

De fester vognen som skal bevege seg opp og ned på stigen, fester og trekker vaier fra bunnen til toppen, og ned igjen. Til slutt fester de solcelleplattformen og monterer endebryter. Støpselet setter de i et helt vanlig strømuttak. 

Topliften er nå klar til bruk! 

Thunestvedt– 100 år med gode koblinger på vestlandet

Magnus M. Thunestvedt AS er en av Vestlandets største og eldste elektroentreprenører. I 2022 kunne de feire 100 år i drift!

Gjennom århundret har de gått fra en enkelt mann til nærmere 400 ansatte. Med hovedkontor i Arna, og avdelinger på Voss, Vaksdal, Osterøy, Øygarden og Bergen, dekker konsernet store deler av Vestlandet. 

De tar på seg oppdrag for både private og offentlige. Høsten 2022 kunne de stolt erklære arbeidet med elektroinstallasjoner på den nye E39 strekningen mellom Bergen og Os for ferdigstilt og åpnet. Thunestvedt konsernet hadde sammen med ABB ansvar for all elektroinstallasjon, fra belysning og ventilasjon til digitale skilt og videoovervåkning. 

Les også: Alutec har ferdigstilt to servicelifter på Hardangerbroen – 126 meter over havet!

Fem ansatte i Thunestvedt AS på taket med ferdig monterte solcellepanel.
GODT LEVERT: Monteringen av solcellepaneler for System Trafikk nærmer seg ferdigstilt. 
Fra venstre: Magnus Myrene Stokke, Eivind Grane, Aleksander Solbakken, Abdou Cham og Christopher Tumyr.

Solcellepanel i vinden

De siste årene har Thunestvedt merket en økt etterspørsel etter grønnere løsninger og deriblant solcellepanel. De leverte den første solcelleinstallasjonen i 2019. Siden den gang har det eskalert, og de har levert spesielt mange prosjekter av denne typen det siste året. 

I skrivende stund har de 40-50 tilbud ute på solcelleinstallasjoner på Vestlandet. 

Med dagens økonomi, politikk og, ikke minst, klima, ser de ingen tegn til at etterspørselen skal avta. De vil være med på det grønne skiftet og skor seg stadig for å kunne ta på seg flere slike oppdrag og utføre de best mulig. 

FLERE FORDELER MED SOLCELLEPANEL: Økonomisk gunstig og positivt for bedriftens omdømme. 

Gunstig med solcellepanel for bedrifter

Magnus og gjengen i Thunestvedt forklarer at det er svært gunstig for bedrifter å ta i bruk solcellepanel. 

En av de største motivasjonene er den økonomiske gevinsten på sikt. Solcellepanelene som Thunestvedt monterer har en forventet levetid på 30 år. For bedrifter med store bygg og høyt energiforbruk går du i pluss etter noen års bruk. I tillegg øker verdien på bygget til et eventuelt fremtidig salg. 

De fleste bedrifter er også i større eller mindre grad opptatt av å ta del i det grønne skiftet. Bruken av grønn energi, som for eksempel solcellepanel, vil da ha en svært positiv effekt på bedriftens omdømme.

Ønsker din bedrift forenkle og effektivisere arbeidsdagen med toplift
Ta kontakt for en uforpliktende prat! 

Kim Andre Sjurseth
Tlf.  48 88 39 93
E-post: kim@alutec.no