Arbeid trygt i høyden med Jamax stillas

6 tips til deg som arbeider i stillas

Tilbringer du store deler av arbeidsdagen i stillas? Vi har samlet seks hendige tips som kan gjøre arbeidsdagen din litt enklere og mer effektiv.

Bruk knekter og lag et praktisk arbeidsområde

Har du behov for litt større plass i stillaset? Vil du ha et snedig sted å legge fra deg termos, kaffekopp, verktøy eller annet utstyr? Da kan du bruke knekter og en smal plattform for å bygge et arbeidsområde i ønsket høyde. På denne plattformen fester du også fotlister, som gjør at utstyret ikke ramler utfor. Vipps, så har du et praktisk arbeidsbord i høyden!
Les mer om hvordan du kan benytte deg av og montere knekter her.

Plasser plattform i ønsket høyde med tverrstokker

Har du fått opp første etasje, men ser at det er for langt fra stigen til bakken? Da kan du legge enkle tverrstokker nederst i rammene og legge en plattform litt over bakken. Slik får du plassert stigen i passende høyde og kommer deg enkelt opp og ned. Det samme kan du gjøre om du setter opp stillas i en skråning

Skal du sette opp stillas med kun en etasje? Plattformen trenger ikke alltid å være i toppen eller bunnen av rammene, men kan plasseres hvor du vil ved hjelp av regulerbare tverrstokker. Slik når du enklere til akkurat der du ønsker. 

Effektiviser arbeidsdagen med trappetårn

De som har benyttet seg av trappetårn går sjeldent tilbake til innvendig adkomst gjennom luke i plattformen. Har du flere etasjer på stillaset, og har behov for å frakte utstyr og materiale opp og ned? Da kan du spare mye tid på å gå til anskaffelse av et trappetårn. Trappetårn effektiviserer arbeidsdagen i stor grad og er raskt å montere både utvendig og innvendig på stillaset. 

Les mer om montering av trappetårn til stillas her.

Jamax-stillas med trappetårn
Jamax-stillas med utvendig trappetårn for enkel passasje til alle etasjer. Foto: Alutec.

Tilpass stillaset etter dine behov

Er du den stolte eier av en Jamax stillaspakke? De fleste pakkene består av de mest brukte delene i standard dimensjoner. Disse er laget slik at det skal være mulig for å deg å tilpasse stillaset til ethvert prosjekt – både i lengden, bredden og høyden.

Stillaset kan tilpasses i lengden med ulik lengde på plattformer, rekkverk og lister. Disse kommer vanligvis i 3 meter lengde, men finnes også i 2, 1,5 og 1 meter. På samme måte kan stillaset tilpasses i dybden med ulik bredde på plattformer, enderekkverk, endelister og mer. Disse er vanligvis i 0,6 meter, men finnes også i 0,3 meter. 

Dersom du har behov for å ta med verktøy og materiell opp i stillaset kan du for eksempel bruke to plattformer med 0,6 meter bredde, slik at du får en mer romslig etasje på 1,20 meter i bredden.

For å tilpasse stillaset i høyden justerer du de stillbare føttene, eller bruker regulerbare tverrstokker. Les mer om hvordan du kan tilpasse Jamax-stillas her. 

Justering av stillbare bein på Jamax stillas
Det er enkelt å justere de stillbare beina i høyden. Foto: Alutec.

Bruk diagonalstag for ekstra stabilitet

På Jamax stillas er det vanligvis rekkverkene som sørger for at stillaset står trygt og stabilt. I noen tilfeller er det ikke mulig å bruke rekkverk for stabilisere, for eksempel ved bruk av stillas i innerhjørne eller i en skråning. Her kommer diagonalstaget inn i bildet. Den monteres fra det ene øverste hjørnet, til det andre nederste hjørnet diagonalt. 

Slik sikrer den at stillaset står trygt og stabilt når rekkverkene ikke kan brukes eller i tilfeller hvor man behøver ekstra stabilitet, for eksempel på grunn av kraftig vind.   

Stormsikringsbeslag sikrer plattformen i kraftig vind

En annen snedig sak som bør brukes på steder med kraftig vind, er stormsikringsbeslag. Disse skal sikre at vinden ikke får tak i plattformen og løfter den ut av festene. Du plasserer da stormsikringsbeslag på rammene, midt mellom to plattformer og fester de med klemmer. 

Har du utfordringer med å tilpasse stillaset? Ta gjerne kontakt, og vi hjelper deg å finne en god løsning og de riktige delene!