Sikkerhet i høyden: Trygghet på alle nivå

Et nytt hus er i ferd med å reise seg. Men det første som kommer på plass er stillaset. Uten dette blir ingenting gjort. For når tømrerne i Aamodt Bygg skal opp i høyden, er verktøyet mer enn halve jobben.

På et nytt boligområde nord for Søgne, omkranser et Jamax stillas det som skal bli et nytt hjem for en familie. Birger Aamodt er daglig leder i entreprenørfirmaet Aamodt Bygg. Han har vært med siden oppstarten i 2005, og det har Jamax også.

– Vi har brukt Jamax-stillas fra starten, sier Birger fra andre nivå i Jamax-stillaset. 

Han speider ned mot sørlandskysten som ligger noen kilometer lenger ute i dalen, mens han påpeker at kvaliteten Jamax leverer er unik. 

– Vi ser alltid etter det beste utstyret, og jeg har ikke sett noen tilsvarende stillas som holder høyere kvalitet enn Jamax, skryter entreprenøren med flott utsikt fra høyden.

At kvaliteten er god, er det ingen tvil om, for de første stillasene Birger kjøpte er fortsatt i bruk.

– Det er det nøyaktig samme stillaset vi kjøper i dag som i 2005, og da kan man bruke noen deler fra et gammelt, og noen fra et nytt, det er jo veldig greit, sier han på beskjedent sørlandsk. 

Stort når det er bygd, kompakt når det lagres

Birger er en dreven mann i stillas, og kommer seg lekende lett ned igjen på bakken. Vi spaserer inn på baksiden av den kommende eneboligen, og der ligger et nytt Jamax-stillas ferdig lagt sammen. Kompakt og plassbesparende, poengterer Aamodt fornøyd. 

I tillegg til at stillaset tar lite plass, er én ting viktig for Birger: At man kan levere kjapt. 

– Det er ikke så enkelt å få ting levert hurtig til oss på Sørlandet, og der skal Alutec ha skryt. Det går alltid fortere enn forventet. I tillegg har de en veldig god kontaktperson her på Sørlandet, forklarer Aamodt.

Sjekk ut stillaspakkene fra Jamax her

KOMPAKT: Stillaset lagres kompakt og plassbesparende.

Sikkerhet i høysetet

Det er ikke bare det praktiske som appellerer til den lokale entreprenøren. For Aamodt Bygg er det viktig at arbeiderne skal føle seg sikre mens de arbeider oppe i høyden. 

– Konstruksjonen er det ingenting i veien med. Er det bygd riktig så tåler det vær og vind, i tillegg til at det tåler den vekta som er forventet. Også er det jo nesten umulig å bygge det feil, og da blir det sikkert da, fortsetter Birger.

Og når jobben er ferdig, er det kjapt å pakke sammen. 

– Det som er greit med Jamax er jo at det er kjapt å sette opp, og like enkelt å ta ned. Når ting er effektivt sparer vi en del tid, og det er vi opptatte av, sier Birger.

Les mer: Derfor bør du velge Jamax

Satser høyt i Os

Jamax-stillaset produseres i Alutec sin fabrikk i Os, like utenfor Bergen. Det er også herfra selve systemet kommer fra. Espen Aspenes er daglig leder i Alutec og har drevet Alutec med sin bror siden de startet i 1986. 

– Jamax var det første norskproduserte stillassystemet. Da selskapet som produserte stillaset var i ferd med å gå konkurs på 80-tallet, kom Alutec inn og kjøpte det opp. Siden den gang har produksjonen fortsatt på Os, og 30 ansatte er i full gang med å produsere opp stillas til høysesongen kommer. 

Proffmarkedet er det største markedet for Alutec, men stillaset er også tilgjengelig for privatkunder. Kjøper du til deg selv får du akkurat det samme effektive og trygge stillaset som proffene.

Presisjon i produksjonen

For at stillaset skal være enkelt å sette opp, er alle delene nødt til å passe sammen. Det gjelder særlig når du skal bygge stort, fordi en eventuell feil vil føre til enda større følgefeil jo høyere opp du bygger. Derfor er feilmarginen søkt eliminert i produksjonen. For å sørge for nøyaktighet er derfor flere roboter ansatt som sveisere. 

– Vi var tidlig ute med automatisering og robotisering. Vår første sveiserobot var på plass i 1999. I dag har vi tre stykker. Men enkelte ting må vi ha mennesker til å sveise. Det er ikke alt robotene klarer, forklarer Aspenes. 

Sammenligner seg med Lego

At alle delene passer sammen har ikke bare med presisjon å gjøre. Det handler også om å ta kunden på alvor og å være tro mot systemet. 

– Helt nye deler passer sammen med stillas kjøpt på 80-tallet. Vi har ikke forandret på konstruksjonen, men vi har forbedret og videreutviklet flere av delene. Dermed passer alt vi har laget sammen med hverandre. Vi sammenligner det med Lego, du kan bygge det sånn som du vil. Og har du et eldre Jamax stillas, kan du kjøpe helt nye deler som passer med det gamle.

Himmelhøyt og uendelig bredt

Jamax stillas kan bygges uendelig bredt. Høyden er det blitt begrensninger på, men slik var det ikke før regelverket ble strammet inn. 

– Det høyeste vi har bygget er 76 meter. Det var på en kornsilo på Hønefoss på 80-tallet. Det ville ikke vært lovlig i dag, men systemet er akkurat det samme, så du kan være sikker på at det er trygt å bygge høyt. 

Stillaset er klasse 3, som innebærer 200 kilo per kvadratmeter jevnt fordelt. Under testing er det vist at dette overholder stillaset så det holder:

– Da vi sertifiserte stillaset som følge av nye regler, ble det testet for 2,2 tonn for å illustrere 24 meters høyde. Stillaset ga etter på 20 tonn, noe som viser at det tåler ti gangen av det som regelverket krever. Trygg er ikke noe du føler, det er noe du er. 


Få deler, solid konstruksjon

Jamax kjennetegnes ved at det er få og solide deler. Rekkverket er komplett, og hele stillaset monteres uten bruk av verktøy. De bærende elementene er laget i stål, noe som har mange fordeler. 

– Fordelen med stål er at det har veldig god styrke i forhold til vekten sin. Mange tror at stålstillas er tungt, men det stemmer nødvendigvis ikke. Fordi stål har så høy spesifikk styrke, trenger vi ikke bruke mye stål for å oppnå en svært solid konstruksjon. Slik kan vi holde vekten nede og samtidig styrken oppe, forklarer Aspenes og legger til:

– Egenskapene til stål gjør dessuten at stillaset tåler røff behandling. Det tåler å bli håndtert både når det settes opp, tas ned og transporteres. Plattformene er laget i aluminum og dekket av enten kryssfinér eller et robust kompositt-materiale. Alt i alt fører dette til et lett, robust og holdbart stillas.

Rask levering

Med lager både i Bergen og Kristiansand, kan Jamax i de fleste tilfeller levere stillas til de største byene i Norge dagen etter en bestilling er lagt inn. 

– Vi vet hvor travelt det er, og stort sett ringer kundene fra toppen av Jamax stillaset. Da er de gått tom, sier Aspenes og fortsetter:

– Vi har til enhver tid 3.000 kvadratmeter stillas på lager, så om du bestiller stillas innen kl. 12 har du det i Oslo, Trondheim eller Kristiansand dagen etter.