robot som produserer deler av stillas fra kuka/canpro

Alutec satser på robotisering: – Fremtidsrettet og positivt

På fabrikken til Alutec på Os utenfor Bergen er det per desember 2021 fire roboter i fullt arbeid som medvirker til stillasproduksjonen. 

En av disse er den spesiallagde roboten fra det bergensbaserte automatiseringsselskapet Canpro. Den effektive roboten er en multimaskin som lager 1-metere og 2-metere til stillasrammer, og i tillegg sveiser alum. kroker i stillasvanger,  og er den eneste av sitt slag i verden.

 – Roboten lager stusser, og for å utføre oppdraget sitt må den gjøre mange komplekse operasjoner. Den presser, monterer og sveiser; alt i et forrykende tempo, forteller Kim Ove Henriksen, ansvarlig for robotene hos Alutec. 

Kim Ove Henriksen med den nye roboten

Tidsbesparende og lønnsomt

Roboten fra Canpro bruker kun ett minutt og 20 sekunder på en full rotasjon. Henriksen og kollegaene er svært positive til å ha den med på laget. 

– Den gjør at vi selv får frigjort tid vi kan bruke på andre ting. Det er både tidsbesparende og lønnsomt, og personlig er jeg lykkelig for at jeg slipper å lage stussene selv, men heller kan fokusere på andre arbeidsoppgaver, sier Henriksen med et glimt i øyet.

Roboten tømmer to hele magasiner med deler på bare fem-seks timer, noe som er en betydelig innsparing i tid i forhold til tidligere hvor disse operasjonene ble utført manuelt. 

– Det beste med denne karen er jo i bunn og grunn at den gjør alt selv. Det eneste vi trenger å tenke på, er at magasinene er fulle, forteller Henriksen.

Roboten skal også operere utenfor normal arbeidstid, noe som gir oss økt produksjonskapasitet.

Roboten bruker vakuum for å flytte delene til stillaset.
Roboten bruker vakuum for å flytte delene.

Effektivt varslingssystem på SMS

Dersom magasinene går tomme, eller roboten møter en utfordring som gjør at den trenger tilsyn, får Henriksen et varsel på sms. Systemet er enkelt og praktisk og gjør at arbeiderne kan jobbe med oppgaver i andre deler av fabrikken uten å måtte bekymre seg for om alt går som det skal med Canpro-roboten. 

Med økt robotisering i industrien får Henriksen og kollegaene av og til spørsmål om de ikke er bekymret for å miste jobbene sine til robotene. Svaret er klinkende klart.

– Overhodet ikke, for uansett hvor avanserte robotene blir, så trenger man alltid folk til å ta vare på dem. Så jeg er ikke redd for det, nei.  

Henriksen selv har alltid vært interessert i teknologi og han følger utviklingen i robotindustrien tett. At Alutec er en bedrift som satser på roboter synes han er fremtidsrettet og positivt. 

Alutec venter på ny laser skjærer og to roboter i tilknytning til denne som skal leveres i 2022. Disse maskinene henter/plukker, kutter/skjærer, huller og lagrer ferdige profiler klargjort for sveising helautomatisk. Dette vil gi en betydelig økt automatisering, og frigi personell som gjør denne jobben idag til andre arbeidsoppgaver. 

Er du lærling på jakt etter læreplass hvor roboter er en del av hverdagen? Ta kontakt for en uformell prat!