Frank Arne Leiros i Jamax-stillaset. Foto:

Det største verktøyet: Stillaset som bygger opp håndverkere

Som 24-åring mottok Frank Arne Leiros “Den gylne spikerpistol” – en pris til den beste tømreren i landet. Nå driver han sitt eget byggmesterfirma og har nettopp kjøpt nytt Jamax-stillas.

Foto: Kim Andre Duedahl
Produsert av Schibsted Partnerstudio.


– Jeg er veldig glad i yrket mitt. Det er ikke bare en jobb, det er også hobbyen min.

Den dyktige tømreren fra Arendal har hele tiden visst at dette er veien å gå. Da andre barn brukte penger på godteri, sparte unge Leiros lommepengene og kjøpte spiker. Gleden for håndverk har ført ham dit han er i dag: Eget byggmesterfirma med godt renommé.

– Jeg bygde min første hytte da jeg var fem år gammel.

– Jeg fikk alt av verktøy fra min far og lærte tidlig å respektere verktøyet. Jeg var heldig som fikk lov til å prøve og feile.

Frank Arne Leiros i aksjon i sitt Jamax-stillas. Foto: Kim Andre Duedahl
LANDETS BESTE TØMRER: Det er ikke alle som kan kalle seg for det. Men det kan Frank Arne Leiros gjøre. Beviset står på peishyllen hjemme. Foto: Kim Andre Duedahl

En husbyggers viktigste verktøy

Det største og viktigste verktøyet Leiros har, ligger nøyaktig pakket på en tilhenger: 132 kvadratmeter stillas klart til montering.

– Jeg kunne ikke ha klart meg uten stillaset.

Det slår han fast der han svinger bilen inn på den nye arbeidsplassen for de neste ukene. Et hus skal få ny kledning og taket skal byttes.

– Jeg er veldig glad i stillaset mitt og snakker om det med glede. Av alle stillas jeg har jobbet med, synes jeg Jamax har det beste systemet. Jeg er frelst, sier han og forklarer hvorfor:

– For det første er det lett å håndtere. Siden det veier så lite er det veldig raskt å montere og demontere. For det andre tåler delene mye juling. Du kan være uheldig og noe faller i bakken.  Jamax leverer skikkelig kvalitet.

– Stillaset er veldig praktisk med fine deler som aldri er kranglete. Stillaset er dermed enkelt å bygge riktig, som betyr at det er trygt og sikkert å jobbe i. Sikkerhet på jobb er noe vi har som førsteprioritet.

– Tilhengeren er genial. Hengeren er laget for å lagre stillaset. Alle komponentene har sine faste plasser.

Stillashenger fra Jamax og Tysse.
SOLID OG PRAKTISK: Med Jamax stillashenger har du en fast plass til stillaset, samtidig som det er enkelt å frakte fra arbeidssted til arbeidssted. Foto: Alutec.

– Alutec har store lager av stillas flere steder i Norge. Det gjør at jeg slipper å bestille deler fra andre siden av landet og leveringstiden er minimal. Jeg tjener ikke penger om ikke stillaset er oppe.

Se alle stillaspakkene fra Jamax her.

Mer fokus på HMS

Viktigst av alt er sikkerheten. Paradoksalt nok er det ofte de mest erfarne som skader seg. Det kan Leiros skrive under på. Han setter pris på at Jamax-stillaset var det første i landet som er sertifisert av SINTEF. Det er et tegn på kvalitet.

– Det er blitt mye mer fokus på HMS de siste årene. Et solid stillas som er enkelt å montere korrekt, gjør det både tryggere og kjekkere på jobb, slår Leiros fast.

Leiros vet godt hva han snakker om. Det har han smertelig fått erfare.

– Når du har gjort noe tusen ganger før, slipper du ned guarden noe og tenker litt for lite på selve oppgaven. Det er helst da det går galt.

Etter en hel dag med motorsag og verneutstyr tok han av seg verneutstyret og pakket ned for dagen. Da oppdaget han en stokk som stakk ut.

– Jeg skulle bare bort og sage den av. Kjedet «hooket», og jeg fikk sagen i kneet.

Det endte med 17 sting på legevakten.

Espen Aspenes, daglig leder i Jamax.
SATSET SELV SOM UNG: Espen Aspenes var selv ung da han satset på stillas. Nå heier han på unge håndverkere som tør å gå sine egne veier. Foto: Kim Andre Duedahl

Heier på unge håndverkere

På fabrikken til Jamax, som produseres i Norge, står Espen Aspenes og nærmest heier på unge håndverkere. Han gleder seg over dem som tør å satse. Han var selv ung da han satset alt sammen med broren på å lage stillas.

– Jeg kjenner godt igjen både spenningen og risikoen det er i å satse når man er ung.

– Men gleden er desto større når du får det til. Du må ha pågangsmot og være en smule gal, sier Aspenes, og legger til:

– Det er vanskelig å lykkes uten hjelp. Vi ønsker å være en slik hjelper både i oppstarten og i årene fremover for håndverkere. Derfor gjør vi alt vi kan for å levere kjapt hvis du skulle mangle noen deler, og vi tror våre Byggmesterpakker gjør det enkelt å velge et godt stillas du kan stole på i mange år.

Gode utsikter for unge tømrere

Fra toppen av stillaset nyter Leiros et ledig minutt til å ta inn over seg utsikten:

– Kontoret vårt er overalt. Vi er mye ute og bader i sol og flotte utsikter fra tak og stillas. Norge trenger flere håndverkere. Det er virkelig behov for flere, både gutter og jenter, forteller Leiros.

Det å skape sin egen arbeidsplass der du har mer ansvar og kan styre dagene selv, gir en veldig god følelse og er absolutt å anbefale, sier Leiros.

– En må være litt gal og tørre å ta noen oppdrag som kan være litt langt unna eller kanskje på feil årstid. Men det er de jobbene som ofte blir interessante og som man lærer mest av.

Se alle Jamax stillaspakker her.

Frank Arne Leiros og ansatte smiler fornøyde i sitt Jamax-stillas. Foto: Kim Andre Duedahl.
GOD UTSIKT: Fra toppen av Jamax-stillaset er utsikten upåklagelig. Byggmester Leiros mener også fremtidsutsiktene ser bra ut. Foto: Kim Andre Duedahl